Pregled proktologa s proktoskopijom

Što je pregled proktologa s proktoskopijom?

Pregled proktologa je specijalistički pregled kirurga-proktologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda te proktoskopije postavlja točnu dijagnozu bolesti debelog crijeva i propisuje terapiju.

Kada trebate pregled proktologa s proktoskopijom?

Proktološki pregled je potreban ako primijetite svježu krv ili iscjedak kod stolice, promjenu stolice, izraslinu pored analnog otvora, svrbež oko analnog otvora ili osjetite bolove u analnom otvoru kod stolice. Ovaj pregled je osobito važan i potreban ukoliko netko u obitelji boluje od polipa ili raka debelog crijeva.

Što obuhvaća pregled proktologa s proktoskopijom?

Proktološki pregled započinje razgovorom kojim se dobije uvid u sadašnje poteškoće i ranije bolesti. Slijedi sam proktološki pregled koji se obavlja na stolu u ležećem položaju na lijevom boku. Pregled se sastoji od inspekcije (pregled kože oko analnog otvora i trtice), digitorektalnog pregleda (pregled prstom završetka debelog crijeva) i anoskopije ili proktoskopije (pregled završetka debelog crijeva izravnim promatranjem pomoću posebnog aparata). Proktološki pregled je potpuno bezbolan i od velike je važnosti u ranom otkrivanju malignih bolesti debelog crijeva.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna priprema.