Probirni MR abdomena

Što je probirni MR abdomena?

Probirni MR abdomena je visoko sofisticirana metoda kod kojeg nema ionizirajućeg zračenja (rendgensko zračenje), a izvodimo je bez primjene kontrastnog sredstva. Koristi se kao bolja alternativa ultrazvuku abdomena gdje se kroz nekoliko sekvenci dobije anatomski prikaz abdominalnih organa. Za razliku od ultrazvuka abdomena, uz ostale abdominalne organe ovom se metodom izvrsno prikazuju gušterača i nadbubrežne žlijezde.

Kada trebate probirni MR abdomena?

Metodu osobito preporučujemo kod izraženog meteorizma koji otežava ultrazvučni pregled, kod kliničke sumnje na različite procese u abdomenu te kao probirnu metodu kod pozitivne obiteljske anamneze za tumore gušterače. U slučaju pozitivnog nalaza metodu nadopunjujemo kontrastnom pretragom.

Što obuhvaća probirni MR abdomena?

Obavezno ukloniti sve metalne predmete s tijela prije ulaska u sobu u kojoj se nalazi MR uređaj. Osoblje koje radi na uređaju će Vas polegnuti na stol uređaja u položaj koji ovisi o dijelu tijela koji se pregledava. Dodatni uređaj, zavojnica, će biti postavljen oko dijela tijela koji se pregledava, a služi za odašiljanje i primanje radiovalova u i iz tijela i osigurava kvalitetu dobivenih slika.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.