Progesteron

Što je progesteron?

Progesteron je hormon koji stvaraju jajnici odnosno žuto tijelo koje nastaje u jajnicima nakon ovulacije jajne stanice u svakom mjesečnom ciklusu. Mjerenje progesterona u krvi služi za potvrdu da se ovulacija dogodila. Progesteron omogućuje pripremu tijela žene za trudnoću pa dovoljne količine ovog hormona u krvi znače i veću vjerojatnost oplodnje i zanošenja.

Progesteron se stvara u velikim količinama tijekom cijele trudnoće.

Kada trebate pretragu?

Ovu pretragu trebate kada imate neki od poremećaja u menstruacijskom ciklusu (policistični izgled jajnika, izostanak ovulacije, neredovita mjesečna krvarenja), iznenadno i produženo vaginalno krvarenje, kada treba utvrditi dolazi li do ovulacije (plodnosti) u mjesečnim ciklusima i u ranoj trudnoći po preporuci ginekologa.

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje progesterona uzima se krv iz vene.

Rezultati su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Ako je prema preporuci liječnika potrebno izmjeriti koncentraciju progesterona unutar menstruacijskog ciklusa za potvrdu ovulacije, optimalno vrijeme za vađenje krvi je od 20. do 22. dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualnog krvarenja).

Ako je menstrualno krvarenje izostalo više od mjesec dana (a isključena je trudnoća), nije potrebno čekati 20. do 22. dan narednog ciklusa za određivanje progesterona.