Psihološka procjena

Što je psihološka procjena ?

Psihološka procjena je psihodijagnostički postupak kojim se utvrđuje psihofizičko stanje pojedinca. Provodi se primjenom psihologijskih testova koji su provjerena, objektivna i pouzdana metoda mjerenja, a koja predviđa najvjerojatnije ponašanje osobe u određenim situacijama.

Kada trebate psihološku procjenu ?

Na psihološku procjenu osobe često upućuju liječnici drugih specijalnosti, poput neurologa ili nadležne osobe kao što je poslodavac i dr., a u svrhu testiranja kognitivnih funkcija, motoričkih sposobnosti, ličnosti i sl. Razlog zbog kojih liječnici drugih specijalnosti upućuju na testiranje je najčešće zbog postojanja određenih zdravstvenih tegoba, a cilj je odrediti jesu li su one u nekoj mjeri uvjetovane psihološkim i/ili organskim uzrocima. Pojedinac može pristupiti psihološkoj procjeni i samoinicijativno ako smatra da postoje poteškoće na psihološkom planu funkcioniranja koje se mogu manifestirati kroz razne psihosomatske i ostale simptome.

Što obuhvaća psihološka procjena ?

Pretraga se provodi putem psihologijskih testova koji su provjerena, objektivna i pouzdana metoda mjerenja, a koja predviđa najvjerojatnije ponašanje osobe u određenim situacijama. Psihologijsko testiranje može obuhvaćati psihologijski intervju tijekom kojeg se, između ostalog, uzimaju anamnestički podaci, a po potrebi i heteroanamnestički (od strane članova obitelji, prijatelja i sl.), primjenu i interpretaciju testova inteligencije, testova specifičnih kognitivnih sposobnosti, inventara i upitnika ličnosti te neuropsihologijsku procjenu.
Psihološka procjena I provodi se individualno i može trajati do 180 min. za razliku od Psihološke procjene II koja je manje opsežna i može trajati do 60 min.

Kako se pripremiti?

Na pregled je potrebno naručiti se dan do dva prije željenog termina. Na dogovoreni termin potrebno je doći na vrijeme, a u slučaju spriječenosti ili bolesti, potrebno je odjaviti dogovoreni termin (npr. ne preporučuje se pristupiti obradi psihologa ukoliko imate povišenu tjelesnu temperaturu, nakon neprospavane noći, nikako pod utjecajem sredstava ovisnosti i sl.).
Na pregled je potrebno ponijeti vidno i/ili slušno pomagalo ako ih pojedinac koristi, važeću zdravstvenu i/ili eventualnu psihološku dokumentaciju.