Psihološki pregled liječnika za specijalizaciju

Što je psihološki pregled liječnika za specijalizaciju?

Psihološki pregled liječnika za specijalizaciju je psihodijagnostički postupak kojim se utvrđuje psihofizičko stanje pojedinca, a obično se radi o testiranju motoričkih sposobnosti, vrlo često za kirurške grane medicine. Provodi se primjenom psihologijskih testova koji su provjerena, objektivna i pouzdana metoda mjerenja, a koja predviđa najvjerojatnije ponašanje osobe u određenim situacijama.

Kada trebate psihološki pregled liječnika za specijalizaciju?

Pregledi liječnika za specijalizaciju provode se za potrebe upisa na kirurške grane medicine, no, po potrebi, i za sva ostala područja specijalizacije i fakultete.

Što obuhvaća psihološki pregled liječnika za specijalizaciju?

Testiranje obuhvaća ispitivanje manualne spretnosti te ispitivanje kognitivnih sposobnosti, ispitivanje osobina ličnosti i psihologijski intervju. Testiranje obično traje do 60 min. i provodi se individualno.

Kako se pripremiti?

Na pregled je potrebno naručiti se dan do dva prije željenog termina. Na dogovoreni termin potrebno je doći na vrijeme, a u slučaju spriječenosti ili bolesti potrebno je odjaviti dogovoreni termin (npr. ne preporučuje se pristupiti obradi psihologa ukoliko imate povišenu tjelesnu temperaturu, nakon neprospavane noći, nikako pod utjecajem sredstava ovisnosti, i sl.).
Na pregled je potrebno ponijeti vidno i/ili slušno pomagalo ako ih pojedinac koristi, važeću zdravstvenu i/ili eventualnu psihološku dokumentaciju.