Psihološko savjetovanje

Što je psihološko savjetovanje?

Psihološko savjetovanje je jedan od oblika podrške pri suočavanju sa svakodnevnim teškoćama ili izvanrednim životnim događajima. Savjetovanje predstavlja pružanje psihološke podrške kroz suradnički odnos pojedinca i psihologa.

Kada trebate psihološko savjetovanje?

Svatko od nas se ponekad nađe u izazovnim životnim situacijama iz kojih ne vidi izlaz i tada osjeća tugu, strah, beznađe i sl. Bilo da se radi o poteškoćama u vidu strahova, tjeskobe, depresivnih simptoma, narušenim odnosima s članovima obitelji, prijateljima ili kolegama, ili o želji za boljim komunikacijskim vještinama, boljem funkcioniranju u poslovnom okruženju, savjetovanje je uvijek dobrodošlo. Iako svatko od nas posjeduje snagu i sposobnosti za nošenje s takvim situacijama, u određenom trenutku nam je potreban stručan savjet i vođenje. Ponekad se ne radi o novonastaloj situaciji već jednostavno o naučenim obrascima ponašanja kojima više ne rješavamo poteškoće jednako efikasno kao do sada te je vrijeme za promjene.

Što obuhvaća psihološko savjetovanje?

Savjetovanje se obično provodi jednom tjedno u trajanju od 60 min., a u razgovoru sa savjetodavcem odlučujete da li su potrebni i češći susreti. Tijekom daljnjeg rada mijenjat će se raspored i trajanje susreta u skladu s Vašim potrebama i napretkom. Tijekom prvog susreta u radu sa savjetodavcem utvrđujete koje su Vaše poteškoće, želje, očekivanja i ciljevi te zajednički postavljate plan i način daljnjeg rada. Na prvim susretima pojedinac i savjetodavac zajednički rade na međusobnom odnosu povjerenja kako bi daljnji rad bio što ugodniji i produktivniji. Napredak prvenstveno ovisi o motivaciji pojedinca za promjenom i radom na sebi.
Tijekom savjetovanja pojedinac može osjetiti i negativne emocije, potrebu za plakanjem i sl., no to je sve prirodno i pojedinac se ne treba ustručavati u iskazivanju svojih potreba. Savjetodavac je tu da ga sasluša i pruži podršku. Savjetovanje ne služi kako bi se postavila „dijagnoza“ ili propisala „terapija“.
Psihološko savjetovanje je razgovor koji služi da pojedinac u radu sa savjetodavcem spozna koji su njegovi potencijali u nošenju sa svakodnevnim i nepoznatim životnim izazovima. Kroz spoznavanje vlastitih sposobnosti pojedinac mijenja percepciju sebe i svoje okoline usvajanjem pozitivnih uvjerenja te uviđa da opet postaje samostalan u rješavanju poteškoća s kojima će se suočavati u budućnosti.

Kako se pripremiti?

Na pregled je potrebno naručiti se dan do dva prije željenog termina. Na dogovoreni termin treba doći na vrijeme, a u slučaju spriječenosti ili bolesti treba odjaviti dogovoreni termin (npr. ne preporučuje se pristupiti obradi psihologa ukoliko imate povišenu tjelesnu temperaturu, nakon neprospavane noći, nikako pod utjecajem sredstava ovisnosti, i sl.).
Na pregled je potrebno ponijeti vidno i/ili slušno pomagalo ako ih pojedinac koristi, važeću zdravstvenu i/ili eventualnu psihološku dokumentaciju.