Sistematski pregled

Što je sistematski pregled?

Sistematski pregled je cjeloviti, detaljni pregled tijela i većine organa (“od glave do pete”). Preporučeno je obaviti sistematski pregled jednom godišnje ili jednom u dvije godine, ovisno o dobi, zdravstvenom stanju ili postojanju čimbenika rizika. Starija životna dob, kronične bolesti, pozitivna obiteljska anamneza i postojanje drugih čimbenika rizika opravdavaju i češće sistematske preglede. Užurbani način života modernom čovjeku ne dopušta brigu o vlastitom zdravlju u mjeri u kojoj zaslužuje, no, u Poliklinici Sunce smo Vam osigurali sve preglede na jednom mjestu u jednom danu uz minimalno čekanje. Individualni preventivni pregled pruža Vam cjelovit uvid u zdravstveno stanje i priliku da se s našim specijalistima savjetujete o održavanju urednog zdravstvenog stanja i/ili eventualnom daljnjem liječenju nastalih tegoba.

Kada trebate sistematski pregled?

Sistematski pregled trebate radi ranog otkrivanja bolesti i pravovremenog liječenja. U današnje vrijeme, prema učestalosti i smrtnosti, na prvome mjestu su bolesti krvožilnog sustava, a odmah nakon njih slijede maligne bolesti, potom bolesti dišnih putova, reumatske i druge bolesti. Nezdrav način života, nepravilna prehrana, stres, pušenje i nedovoljna tjelesna aktivnost smatraju se čimbenicima rizika za nastanak ovih bolesti. Nerijetko se čimbenici rizika ovih oboljenja, inače latentno prisutni mjesecima i godinama, otkriju prilikom sistematskog pregleda. Uspjeh liječenja i prognoza malignih bolesti (rak prostate u muškaraca, rak dojke i maternice u žena, rak debelog crijeva, rak želuca, rak pluća) značajno ovise o pravovremenom otkrivanju bolesti. Međutim, često se razvijaju podmuklo, bez ikakvih ili ozbiljnijih simptoma. Redoviti sistematski pregledi omogućuju pravovremeno otkrivanje nekih malignih promjena probiranjem (npr. određivanje koncentracije PSA u svih muškaraca starijih od 40 godina, pregled i ultrazvuk dojke u svih žena, određivanje krvi u stolici u svih osoba starijih od 50 godina) ili ciljanom dijagnostikom u članova obitelji osobe oboljele od karcinoma.

Što obuhvaća sistematski pregled?

Vrste sistematskih pregleda link Ako se tijekom sistematskog pregleda pojavi potreba za kontrolom od ranije prisutne bolesti ili se otkrije nova, predlaže se dopuna standardnog programa i obavljaju se dodatne pretrage ili dijagnostički postupci (npr. ako se nađe povišena koncentracija glukoze u krvi, određuje se HbA1c ili ako se nađe povećana štitnjača, po potrebi se rade i druge pretrage vezane za funkciju štitne žlijezde te ultrazvuk štitne žlijezde).

Kako se pripremiti?

Doći natašte i donijeti raniju medicinsku dokumentaciju.

Sistematski pregledi – Poliklinika SUNCE