T3, FT3

Što je T3?

Štitnjača stvara i izlučuje u krv hormone tiroksin (T4), trijodtironin(T3) i kalcitonin. Oni se u organizmu nalaze vezani za proteine ili u slobodnoj formi (fT3 i fT4). Samo slobodni hormoni su aktivni.

Hormoni štitnjače djeluju na gotovo sva tkiva pa je normalna razina hormona štitnjače preduvjet za normalno funkcioniranje organizma. U slučaju suviška hormona – hipertireoze, dolazi do ubrzanja metabolizma s brojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršavljenje. U slučaju manjka hormona štitnjače – hipotireoze, usporava se metabolizam, što pak dovodi do trajnog umora, pospanosti, debljanja, nakupljanja tekućine u tijelu i poremećaja probave.

Kada trebate pretragu?

Ako štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona osoba ima simptome hipotireoze kao što su debljanje, suha koža, nepodnošenje hladnoće, nepravilna menstruacija i umor.

Ako štitnjača proizvodi previše tiroksina, javit će se simptomi hipertireoze, kao što su povećani broj otkucaja srca, anksioznost, gubitak težine, poteškoće sa spavanjem, drhtanje ruku.

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje T3 i FT3 uzima se krv iz vene.

Rezultati su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.

Ako ste trudni uvijek treba određivati FT3, a ne T3.