Terapija ultrazvukom

Što je terapija ultrazvukom?

Terapijski ultrazvuk je vrsta dubinske termoterapije. Djelovanje ultrazvuka je mehaničko, biokemijsko i fizikalno-kemijsko te toplinsko. Terapijski efekt postiže se povećanjem temperature tkiva na primjenjenom području, povećanoj cirkulaciji i izmjeni tvari, povećanoj elastičnosti tkiva. Zagrijavajući strukture u blizini kosti (hvatišta tetiva, tetivne ovojnice, burze, hvatišta ligamenata, zglobne čahure) možemo utjecati na obnavljajuće procese u kroničnim degenerativnim i upalnim stanjima.

Kada trebate terapiju ultrazvukom?

Terapija ultrazvukom koristi se kod kroničnih degenerativnih bolesti i bolesti iz skupine izvanzglobnog reumatizma, entezitisi, burzitisi, tendovaginitisi, peritendinitisi, kapsulitisi, ozljede ligamenata i zglobnih čahura, odnosno kod boli, spazma i upala mišića i zglobova, artroza, reumatskih promjena, sindroma prenaprezanja i sportskih ozljeda.

Što obuhvaća terapija ultrazvukom?

Sondom se uz kontaktno sredstvo (ulje, gel, krema) aplicira ultrazvuk na bolno mjesto te se zagrijavanjem tkiva u dubini bez zagrijavanja kože i potkožnog tkiva smanjuje bol, spazam i upala mišića i zglobova. Može se primijeniti i u vodenoj kupki.

Kako se pripremiti?

Potrebna je indikacija fizijatra.