Test za dijagnozu prsnuća plodovih ovoja

Opis usluge

Test za dijagnozu PPO je test koji pomaže pri dijagnozi prsnuća plodovih ovoja kod trudnica u kojih postoje znaci i simptomi koji govore u prilog takvog prsnuća. Test otkriva najmanje količine proteina amnijske tekućine (PAMG-1) koji se pojavljuje u iscjetku rodnice nakon prsnuća plodovih ovoja. Test je brz i vrlo osjetljiv, a njime se otkrivaju i najmanje količine amnijske tekućine u iscjetku rodnice. Točnost testa je 99%.

Test trebate ukoliko imate simptome prsnuća plodovih ovoja (pojačana sekrecija ili iscjedak iz rodnice, iznenadna veća količina tekućine koja izlazi iz rodnice, ultrazvučno uočeno smanjenje količine plodne vode (manji AFI – indeks) te ukoliko nadležni ginekolog zatraži test. Test se može koristiti od 11. do 42. tjedna trudnoće.

Što obuhvaća test za dijagnozu PPO?

Uzorak iscjetka rodnice prikupi se sterilnim štapićem te se štapić uranja u bočicu s otapalom. Traka za testiranje se uranja u otapalo nakon štapiča i za 10 minuta se očitava nalaz. Ukoliko postoji jedna linija na test traci, nema prsnuća plodovih ovoja. Dvije crte ukazuju na prsnuće plodovih ovoja.

Kako se pripremiti?

Prije testa nije uputno stavljati vaginalete ili lijek u rodnicu kao ni koristiti dezinfekcijske tekućine.

Test ne treba koristiti kod obilnijeg krvarenja.