Testosteron

Što je testosteron?

Testosteron je muški spolni hormon (androgen) koji nastaje u testisima paralelno sa spermatogenezom (dozrijevanje spermija). Mjerenje testosterona u krvi služi za procjenu endokrine uloge testisa, ali nam indirektno govori i o plodnosti muškarca.

Testosteron je prisutan i u krvi žena, ali u značajno nižim vrijednostima nego u muškaraca. Višak testosterona kod žena povezan je s poremećajima u menstruacijskom ciklusu i smanjenom plodnošću.

U krvi je testosteron uglavnom vezan za proteine, a samo mala količina ovog hormona je u slobodnoj formi (slobodni testosteron).

Kada trebate pretragu?

Testosteron se često određuje u obradi neplodnosti i u žene i u muškarca. Indikacije za određivanje testosterona kod muškaraca su smanjen broj i/ili pokretljivost spermija u spermatogramu, seksualna disfunkcija (erektilna disfunkcija, poremećaj libida i ejakulacije) ili kod sumnje na tumor testisa.

Kod žena su to poremećaji u menstruacijskom ciklusu (policistični izgled jajnika, izostanak ovulacije, neredovita mjesečna krvarenja) ili promjene na koži koje se dovode u svezu s viškom androgena kao što su pojačana dlakavost i/ili pojava akni.

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje ukupnog i slobodnog testosterona uzima se krv iz vene. Ukupni testosteron se mjeri direktno.

Slobodni testosteron se računa iz koncentracija ukupnog testosterona i proteinskog prenosioca (SHBG).

Rezultati su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Ako je prema preporuci liječnika potrebno izmjeriti koncentraciju testosterona unutar menstruacijskog ciklusa, optimalno vrijeme za vađenje krvi je od 3. do 6. dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualnog krvarenja).

Ako je menstrualno krvarenje izostalo više od mjesec dana (a isključena je trudnoća), nije potrebno čekati 3. do 6. dan narednog ciklusa za određivanje testosterona.

Na koncentraciju testosterona mogu utjecati lijekovi (oralni kontraceptivi, kortikosteroidi, androgeni, neki lijekovi u terapiji karcinoma prostate, itd.).