Testovi intolerancije na hranu

Što su testovi intolerancije na hranu?

Testovi intolerancije na hranu mjere količinu specifičnog imunoglobulina G (IgG) u krvi kao dokaz intolerancije (nepodnošljivosti) pojedinih supstanci iz hrane. Ovaj test treba razlikovati od određivanja specifičnog imunoglobulina E (IgE) koji se određuje kada liječnik posumnja na alergijsku reakciju organizma na neku od komponenata hrane (alergeni). Za razliku od određivanja alergen specifičnog IgE, testovi intolerancije na hranu još uvijek nisu prihvaćeni u medicini. Ovim testom mjerimo pojedinačno specifični IgG na različiti broj namirnica. Ovisno o prehrambenim navikama i vrsti hrane koju uzimate, možete odabrati jedan od 4 različitih panela/usluga intolerancije na hranu.

Kada trebate pretragu?

Kada postoji sumnja na nealergijsku nepodnošljivost hrane, pića i aditiva u hrani. Simptomi intolerancije najčešće se javljaju zakašnjelo, obično 72 sata nakon uzimanja hrane te ih je stoga teško povezati s vrstom namirnice koja ih izaziva.

Što obuhvaća pretraga

Za određivanje intolerancije na hranu uzima se krv iz vene. Vaš uzorak ćemo poslati u suradnu ustanovu koja radi analizu. Rezultati će biti završeni unutar 15 dana. Nalaz ćete dobiti na kućnu adresu a naknadno dobivate komentar nutricioniste o preporučenom režimu prehrane u pisanom obliku.

Kako se pripremiti?

Test intolerancije na hranu nije preporučen za djecu prije navršene 2. godine života. Nekoliko tjedana prije testiranja uzimajte uobičajenu hranu na koju se želite testirati. Preporučeno je gladovanje 4 sata prije vađenja krvi.

TEST INTOLERANCIJE NA HRANU NA 93 NAMIRNICE
TEST INTOLERANCIJE NA HRANU NA 125 NAMIRNICA
TEST INTOLERANCIJE NA HRANU NA 221 NAMIRNICU
TEST INTOLERANCIJE NA HRANU NA 64 VEGETARIJANSKE NAMIRNICE