Uretrocistoskopija

Što je uretrocistoskopija?

Uretrocistoskopija je endoskopski pregled mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura instrumentom koji se zove cistoskop. Pretragom se dobije uvid u prohodnost mokraćne cijevi, izgled sluznice mokraćne cijevi i sluznice mokraćnog mjehura, procjenjuje se kapacitet mokraćnog mjehura, pregledavaju se položaj i izgled mokraćovodnih ušća u mokraćnom mjehuru i boja mokraće koja kroz njih ulazi u mokraćni mjehur. Kod muškaraca se dobivaju podaci o veličini prostate, o odnosu prostate prema vratu mokraćnog mjehura i prema prostatičnom dijelu mokraćne cijevi.

Kada trebate uretrocistoskopiju?

Uretrocistoskopija se izvodi kod simptoma kao što su krv u mokraći, bolno i učestalo ili otežano mokrenje u tankom mlazu, urinarna inkontinencija, česte i uporne infekcija urinarnog trakta, itd.

Što obuhvaća uretrocistoskopija?

Cistoskopiju izvodi liječnik specijalist urolog uz asistenciju medicinske sestre. Pretraga se izvodi u ginekološkom tzv. litotomijskom položaju. Obavlja se u lokalnoj anesteziji lidokainskim gelom koji se aplicira u mokraćnu cijev.

Kako se pripremiti?

Pacijent mora donijeti nalaz urinokulture koja mora biti sterilna i ne smije biti starija od 28 dana. Ukoliko pacijent uzima antikoagulantnu terapiju, prije zahvata se treba posavjetovati s urologom i s hematologom o eventualnom prekidu uzimanja tih lijekova.