UZV abdomena

Što je UZV abdomena?

Ultrazvučni pregled (UZV) je dijagnostička pretraga koja pomoću ultrazvučnih valova prikazuje unutarnje
parenhimatozne organe trbušne šupljine (jetra, gušterača, bubrezi, slezena, žuč, žučnjak, mokraćni mjehur, uterus,
prostata, velike krvne žile, regionalne limfne čvorove). Ukoliko se UZV pregledom ne uspije utvrditi uzrok ili UZV pregled ne odgovori na sve postavljene sumnje liječnika koji Vas je uputio na pregled može se tražiti daljnja dijagnostička obrada.

Kada trebate UZV abdomena?

Pretragu trebate ako Vaš obiteljski liječnik ili specijalist procijene da su Vaši simptomi povezani s promjenama trbušnih organa, kod bolova u trbuhu, za praćenje stanja nakon operativnih zahvata, kod tvorbi u trbuhu koje se pipaju. UZV abdomena je dio redovitih sistematskih pregleda.

Što obuhvaća UZV abdomena?

Dio tijela koji se pregledava se razodjene te se nanese čisti, kontaktni gel koji je na bazi vode i lako se uklanja nakon pretrage. Ultrazvučnom sondom liječnik prelazi preko dijela tijela koji pregledava te analizira trbušne organe. Liječnik može zahtijevati da promijenite položaj dijela tijela koji pregledava radi analize svih segmenata koji su dostupni ultrazvučnom pregledu.

Kako se pripremiti?

UZV pregledu smeta zrak u crijevima pa se dan prije pregleda preporučuje lagana, jušna hrana. Zabranjene su
mahunarke, teška hrana, gazirana pića koji stvaraju zrak u crijevima. Zadnji obrok se preporučuje najkasnije do 18 h dan prije pregleda, a nakon toga se može piti vodu ili čaj. Na dan pregleda treba doći natašte ili ne jesti barem 5 do 6 sati prije pregleda.