Ultrazvučno ispitivanje jajovoda

Opis usluge

UZV ispitivanje jajovoda s kontrastom je dijagnostička i terapijska metoda kojom se ispituje prohodnost i izgled maternice i jajovoda i jedna je od metoda koje se koriste u dijagnostici neplodnosti.

Pretraga se preporučuje u obradi neplodnosti kada već imate nalaze hormona, spermiogram, folikulometriju, cervikalne obriske, itd., a prije postupka potpomognute oplodnje.

Što obuhvaća UZV ispitivanje jajovoda?

Pri zahvatu pacijentica je smještena u položaj na ginekološkom stolu. Nakon pranja vanjskog spolovila i rodnice te sterilnog pokrivanja, u rodnicu se uvodi kateter. Kroz kateter se unosi kontrastno sredstvo pod tlakom koje ulazi u šupljinu maternice, jajovode i prolazi u trbušnu šupljinu. Pod kontrolom utrazvuka (color-doppler, PW-doppler, 3D-doppler, 4D) pratimo protok kontrasta kroz materište, jajovode i trbušnu šupljinu te se prikazuje stanje maternice, šupljine maternice i jajovoda, njihova anatomija i prohodnost. Mogu se prikazati razvojne anomalije maternice, a pri slabije izraženim priraslicama na jajovodima postiže se učinak poboljšanja i uspostave prohodnosti jajovoda. Nakon zahvata ostaje se na opservaciji oko dva sata.

Kako se pripremiti?

Cervikalni obrisci na Chlamydiu trachomatis, Mycoplasmu hominis, Ureaplasmu urealyticum i bakteriološki na aerobnu floru moraju biti sterilni. Sat vremena prije zahvata uzeti oralno Normabel od 5 mg i analgetik. Pretraga se izvodi od 8. do 12. dana ciklusa.

Kontraindikacije za UZV:

Preosjetljivost i alergija na kontrastna sredstva koja se upotrebljavaju.

Moguća uterina trudnoća.

Jaka uterina krvarenja.