UZV lokomotornog sustava

Što je UZV lokomotornog sustava?

Ultrazvučna dijagnostika (UZV) u mišićnokoštanom sustavu je dijagnostička pretraga koja pomoću ultrazvučnih valova prikazuje meka tkiva našeg tijela, u ovom slučaju mišiće i analizi dostupna meka tkiva zglobova. UZV pregledom se mogu analizirati traume, sportske ozljede i sindromi prenaprezanja, upalne bolesti, promjene u sklopu degenerativnih bolesti zglobova te tumori. UZV pregledu mogu biti nedostupna dublja tkiva tijela ili ekstremiteta te unutarzglobna tkiva, kao npr. strukture u koljenu poput križnih ligamenata, meniskusa i hrskavice. Ukoliko se UZV pregledom ne uspije utvrditi uzrok smetnji ili UZV pregled ne odgovori na sve postavljene sumnje liječnika koji Vas je uputio na pregled, može se tražiti daljnja dijagnostička obrada.

Kada trebate UZV lokomotornog sustava?

Pretragu trebate ako Vaš obiteljski liječnik ili specijalist (ortoped, traumatolog, fizijatar, specijalist sportske medicine ili radiolog) procijene da su Vaši simptomi povezani s promjenama mekih tkiva mišića ili zglobova koji su dostupni ultrazvučnoj analizi.

Što obuhvaća UZV lokomotornog sustava?

Dio tijela ili zglob koji se pregledava se razodjene te se nanese čisti, kontaktni gel koji je na bazi vode i lako se uklanja nakon pretrage. Ultrazvučnom sondom liječnik prelazi preko zgloba ili dijela mišićnog segmenta tijela koji pregledava i analizira promjene u mekim tkivima. Liječnik može zahtijevati da promijenite položaj dijela tijela koji pregledava radi analize svih segmenata koji su dostupi ultrazvučnom pregledu.

Kako se pripremiti?

Posebna priprema nije potrebna, osim eventualno odjenuti odjeću koju će Vam biti lako skinuti s dijela tijela ili zgloba koji treba pregledati.