Vađenje intrauterinog uloška (spirale)

Opis usluge

Intrauterini uložak IUD (intrauterine device, spirala) sastoji se od komadića plastike koji je svojim oblikom prilagođen unutrašnjosti maternice. Obložen je bakrenom žicom (bakrena spirala) ili je uložen u hormonski (gestagenski) cilindar.

Ekstrakcija ili vađenje IUD-a je podjednako brza i sigurna procedura kao i njena ugradnja.

Vađenje materničnog uloška (spirale) potrebno je učiniti kad istekne rok sigurnog kontraceptivnog djelovanja, godinu dana nakon menopauze, ako planirate trudnoću te kada iz bilo kojeg razloga više ne želite imati maternični uložak.

Što obuhvaća vađenje IUD-a?

Nakon toalete vanjskog spolovila i rodnice u spekulima se prikaže končić materničnog uloška (spirale), prihvati se hvataljkom i povuče te se u pravilu laganim povlačenjem u cijelosti odstrani. U nekompliciranom slučaju postupak je brz i nije neugodan.

Ukoliko u spekulima nije moguće prikazati končić materničnog uloška, nužno je koristiti poseban instrument za vađenje materničnog uloška. U izuzetno rijetkim slučajevima, ukoliko na prethodna dva opisana načina nije moguće izvaditi maternični uložak (spiralu), potrebno je učiniti operacijski zahvat (histeroskopiju) te u operacijskoj dvorani, u anasteziji, odstraniti najčešće „uraslu” spiralu koja stoji već dugi niz godina.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.